Schengen Bölgesi’nde Yeni EES Sistemi
- Gönderen Myeducoach Yurtdışı Eğitim
- Tarih 4 Nisan 2026
Schengen Bölgesi'nde yeni EES Sistemi
Schengen ülkelerine giriş sürecinde yeni bir uygulama başlatılıyor. Kademeli olarak devreye giren EES sistemi, 10 Nisan itibarıyla tüm ülkelerde zorunlu olacak. Türkiye dahil AB dışı ülkelerden gelen yolcuların sınırda parmak izi vermesi ve fotoğraf çekimi yapması gerekecek.
EES SİSTEMİ NEDİR
EES (Giriş/Çıkış Sistemi), Avrupa Birliği tarafından Schengen bölgesine yapılan giriş ve çıkışların dijital ortamda izlenmesini sağlayan bir sınır kontrol sistemidir. Bu sistem kapsamında, AB vatandaşı olmayan yolcuların pasaport bilgileri ile birlikte giriş-çıkış tarihleri, parmak izi ve biyometrik fotoğrafları kaydedilmekte; böylece vize süresinin aşılması gibi durumların tespiti kolaylaştırılarak sınır güvenliğinin artırılması amaçlanmaktadır.
Geçtiğimiz sene ekim ayından beri kademeli olarak uygulanan bu sistem, 10 Nisan itibarıyla tamammen yürürlüğe girecek. Yeni sistemle birlikte 29 ülkeden oluşan Schengen bölgesine kimlerin girdiğini, çıktığını ve orada ne kadar kaldığını tespit etmek amaçlanıyor.
Bu tarihten sonra pasaportlara giriş/çıkış damgası basılmayacak, böylece pasaport damgası yerine sistem üzerinden elektronik olarak giriş-çıkış kaydı yapılacaktır.
TÜRK YOLCULARI NELER BEKLİYOR?
Pasaport Kontrolleri Uzayacak; Mevcut pasaport kontrollerine bir de biyometrik kayıt süreci eklendiği için bekleme sürelerinin çok daha artması bekleniyor.
PEKİ NELER YAPABİLİRİZ?
- Uzmanlar, yolculara seyahat ederken daha fazla zaman ayırmalarını ve havaalanlarından ve havayollarından güncel bilgileri takip etmelerini tavsiye ediyor. Özellikle aktarma uçuşlarda bekleme süresi artacağı için uçak bileti alırken daha uzun aktarma süreleri seçmelerini öneriyorlar.
- Özel günler ve Bayramlardan kaçının: BU günlerde normalde de havaalanları olduğundan kalabalıkken EES Sistemi ile sıralar daha da uzayacağı için bekleme süreleri artacak. Tavsiyemiz bu tarihlerde seyahat planlamak yerine birkaç gün öncesine ya da sonrasına bilet almanız
- Pasaport kontrollerinde hem Türkiye’den çıkarken hem de gitmek istediğiniz ülkeye girerken bekleme sürenize önceki seyahatlerinizden ikişer saat ekleyin.
Uluslararası Havalimanları Konseyi’ne (ACI) göre, EES’in uygulandığı noktalarda sınır geçiş süreleri %70’e kadar uzadı. İsviçre’nin Cenevre şehrinde bekleme süreleri 3 saate kadar çıkarken, Portekiz’in başkenti Lizbon’da zaman zaman 5 saati geçti. Yoğunluk nedeniyle Portekiz’in sistemi geçici olarak durdurduğu da ifade edildi.
Yeni EES Sistemi hakkında daha fazla bilgi almak ve alanında yetkin uzmanlarımıza ulaşmak için Myeducoach Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı’yla iletişime geçebilirsiniz.
