University of Kent’te Erasmus

                       

          Merhabalar, ben Ömer Faruk. Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünden bu sene mezun oldum. Mezun olmadan önce bir dönem (2017-18 Güz dönemi) University of Kent’te Erasmus yapma şansım oldu. Bu yazıda genel olarak Erasmus sürecimden bahsedeceğim.

          Boğaziçi Üniversitesi 3. Sınıf 2. Döneminde Erasmus’a gitmeye karar verdim. Bazı üniversiteler son sınıfta öğrencilerini Erasmus gibi değişim programlarına göndermez, neyseki Boğaziçi Üniversitesi sadece bir dönemi kalan öğrencileri göndermiyor. Erasmus yapabileceğim üniversiteler listesine baktığımda hiç çekinmeden University of Kent’i ilk sıraya yazdım ve herhangi bir sıkıntı olmadan kazandım. Neden İngiltere diye soracak olursanız, aslında cevabım çok uzun. Tercih sebeplerimin arasında, en tepede İngiltere tarihi duruyor. Dünyanın en güçlü ekonomilerinden biri, ki para birimi olan pound –hiç hoş bir durum olmasa da- ben Erasmus yaparken değer kazanmaya başladı. Bir de gidip görülmeye değer çokça turistik yerleri barındırıyor.

          Peki neden University of Kent’i seçtim? Dünya üniversiteler sıralamasında her sene ilk 400 üniversite arasına girmeyi başarmış bir üniversite olması takdire şayan. Verilen derslerin çok daha pratik, çok daha ilgi çekici dersler olması diğer önemli etmenler arasında yer alıyor.  Burada İngiltere’deki üniversite sistemini de anlatmak istiyorum. Dersler Türkiye’deki gibi 3 veya 4 saatlik dersler olmuyor. Genelde 1 saat ders ve 1 saat işlenen dersin semineri. University of Kent’te derslere gitmeniz zorunlu değil, çünkü ders işlendikten sonra dersin videosu ertesi gün üniversitenin web sitesine yükleniyor. Beni en çok zorlayan süreçlerden biri seminerlerdi, çünkü dersi alan belirli bir grup öğrenci ve dersin asistanı derste işlenilen konular hakkında tartışıyorlar, konuların daha iyi anlaşılması için örnek durumlardan bahsediyorlar. Dolayısıyla ders takibi daha efektif bir şekilde sağlanıyor. Bir de not sisteminden bahsetmek istiyorum. Türkiye’deki sistemden farklı olarak, İngiltere’de 70 üstü alınan her not AA sayılıyor. Ben hiç göremedim ama 80 ve üzeri alınan notlar yayınlanabilir makale statüsünde sayılıyor. Buradaki mantalite çok önemli bence, yani üniversitenin bir bilim merkezi olduğu apaçık ortada. Zaten dersin asistanlarına ve dersi anlatan hocalara isimleriyle hitap ediyordum. Üniversitede bulunan herkes neden orada olduğunun bilincinde. Dolayısıyla muhteşem bir saygı kültürü var.

            Hep çalıştım mı ? Tabiki hayır. University of Kent, Londra’ya trenle 1 saatlik bir mesafede. Derslerin ağırlığı da az olduğu için sürekli Londra’ya gidip gelme imkanım oldu. 2018 yılına Londra’da girmek benim açımdan unutulmaz bir anıdır. Sadece Londra mı? Yine hayır, Galler, Kuzey İrlanda ve İrlanda Cumhuriyeti’ni gezme imkanım oldu. Kuzey İrlanda’nın muhteşem doğal güzellikleri olduğunu söylemek istiyorum. Son yıllara damga vuran Game of Thrones’un çekimlerinin yapıldığı yerlerden biri Kuzey İrlanda. Umarım ileride tekrar ziyaret etme imkanım olur.

            University of Kent’in öğrencilerine sunduğu geniş yurt imkanları var. Şehir merkezinde de kalabilirsiniz, ama ben yurdu daha çok tavsiye ederim. Canterbury bir öğrenci kenti ve haftasonları haricinde sessiz bir kent. Gece belirli bir saatten sonra açık mekan bulmakta zorlanıyorsunuz. Ben şehir merkezinde kaldım ama sonrasında yurda geçmek için adeta çırpındım. Tek dönemlik Erasmus öğrencisi olduğum için alınmadım. Okulumu bir dönem uzatıp ikinci dönem de University of Kent’te kalmayı çok istedim. Ama vize prosedürü biraz uzun olduğu için başaramadım. Burada onun da ikazını yapayım, tek dönem gidecekseniz bir kere daha düşünün derim.

          Peki Erasmus bana ne kattı, gittiğime değdi mi ? İyi ki gitmişim dediğim çok fazla zaman oldu. İngilizcemin gelişmesinden tutun da kurum kültürünün, bir üniversitenin nasıl olması gerektiğine kadar çok sayıda konuda fikir sahibi oldum. En önemlisi ülke olarak nerede olduğumuzu, bize dışarıdan nasıl bakıldığını İngiltere’nin perspektifinden görme imkanını yakalamış olmak benim adıma büyük bir şans. University of Kent’te kazandığım arkadaşlarımla hala görüşüyorum. Üniversitenin yemyeşil ve kocaman kampüsünü özlediğimi söyleyebilirim. University of Kent’e gitme şansı olan herkese tavsiye ederim.