Kent Business School’da Yüksek Lisans Yapmak

İngiltere'de Doktora ve Yüksek Lisans-YLSY Bursu

Kent Business School’da Yüksek Lisans Yapmak 

Merhaba, ben Simge. 2020 yılında Yaşar Üniversitesi Mütercim-Tercümanlık bölümünden bölüm birinciliği ile mezun olmamın ardından University of Kent’te ‘’International Business and Management’’ bölümünde yüksek lisans yapmak üzere İngiltere’ye taşındım. Bu yazıda sizlere kısaca başvuru sürecinden ve kendi deneyimimden yola çıkarak sizi nelerin beklediğinden bahsedeceğim.

kent business schoolÜniversite son sınıfta yurtdışı eğitim fuarında tanıştığım Myeducoach ile birlikte çıktığım bu yolda şu an bu yazıyı İngiltere’de yazıyor olmanın heyecanını yaşıyorum. Pandemi sebebiyle hayallerimi bir yıl ertelediğim için içim içime sığmıyor. Siz de olası herhangi bir sebepten ötürü akademik kariyerinize ilişkin hayallerinizi erteliyorsanız bilin ki asla geç değil. Elimde kağıt ve kalem onlarca masa arasında dolaşırken fuarın ardından aklımda tek kalan University of Kent ve Türkiye temsilcisi Myeducoach olmuştu. Sonrasında koşa koşa gittiğim ofislerinde İngiliz çayı içerek kariyer hedeflerim üzerine sohbet ettikten sonra öğrencilere sunduğu imkanları, takdire şayan akademik kadrosunu ve başarısını göz önünde bulundurarak tercih ettiğim University of Kent için başvuru sürecine başladık. Olcay Bey’in de University of Kent mezunu olması bu süreçte gerek okula gerek şehre ve yaşama yönelik deneyimlerini paylaşması ve bilgisini aktarması açısından oldukça faydalıydı. Başvuru sürecindeki belki de en önemli belge olan özenle yazdığım ve titizlikle üzerinden geçtiğimiz cover letter’ım ile birlikte başvurumuzu gönderdik. Çok geçmeden aldığım kabul mektubunu İzmir bombası ile kutlamıştık! Pandemi sebebiyle bir sonraki akademik yılda yüz yüze eğitim alabilmek amacıyla beklemeye karar verdiğim için vize belgelerini hazırlamaya çok sonra başladım. Myeducoach bir yanlışa mahal vermemek adına tüm belgeleri titizlikle kontrol ederek bu süreci de sizin için mümkün olduğunca kolaylaştırıyor. Vizemin elime ulaşmasının ardından ise uçak biletini alarak Türkiye o dönem kırmızı listede olduğu için karantina oteli rezervasyonu yaptırdık. University of Kent, kırmızı listedeki ülkelerden seyahat edecek öğrencilerin otel masraflarını karşılayarak bir nevi karantina destek paketi sunan nadir üniversitelerden biriydi. Geriye yalnızca valizimi hazırlamak, ailem ve arkadaşlarımla vedalaşmak kalmıştı. 7 Eylül 2021’de ise bu heyecan verici yolculuğa başladım.

kent business schoolBurada sizleri nelerin beklediğine henüz iki aylık deneyimimden yola çıkarak değinebileceğim. University of Kent, tarihiyle ve mimarisiyle göz kamaştıran
Canterbury’de yer alıyor. Adımınızı attığınız andan itibaren büyüsüne kapılıyorsunuz. Üstelik hızlı trenle Londra’dan yalnızca 1 saat uzaklıkta olmasının yanı sıra Paris’e de bir o kadar yakın. Büyük şehirlerin pahalılığından uzak, sakin ve huzurlu bir yer kısacası. Üniversitenin Canterbury kampüsü kocaman ve yemyeşil; kampüsün büyük bir kısmını Woodlands ormanı oluşturuyor. Kampüs onlarca farklı konaklama imkanı sunmasına rağmen ben şehir merkezine daha yakın olabilmek için kampüs dışında yaşamayı tercih ederek SpareRoom üzerinden hem kampüse hem şehir merkezine yalnızca 10-15 dakikalık yürüyüş mesafesinde olan bir oda kiraladım. Kampüsten şehir merkezine ulaşım ise genellikle otobüsle sağlanıyor. Dilerseniz Stagecoach öğrenci bileti alarak yalnızca Canterbury ve çevresinde yaklaşık bir yıl boyunca sınırsız ulaşım hakkına sahip olabiliyorsunuz. Öğrenci vizeniz ise haftalık 15-20 saat çalışma hakkı tanıyor. Üniversitedeki, onlarca part-time iş ilanlarına kolaylıkla erişebileceğiniz ve bu süreçte size destek olacak ’’Jobshop’’ adındaki birim faydalanabileceğiniz onlarca imkandan yalnızca bir tanesi. Derslere gelirsek, Türkiye’de alışık olduğumuzdan daha farklı işleniyor. Herbir dersin birer saatlik ‘’lecture’’ı ve bu lecture’ları takiben workshop niteliğinde işlenen, kısacası teorinin grup çalışmaları ve sınıf içi tartışmaları yoluyla pratiğe döküldüğü, benim oldukça faydalı bulduğum ‘’seminar’’ları oluyor. Tercih edeceğiniz bölüme göre değişmekle birlikte notlandırma genellikle essay, sunum ve grup çalışmaları, nadiren ise quiz ve sınavlar aracılığıyla gerçekleşiyor. Tüm bunların yanı sıra, Kent Business School’da yer alan ASPIRE’ın geleceğin genç girişimcilerini yetiştirmek adına düzenlediği Business Start-Up programı ve kendinizi geliştirebileceğiniz çeşitli bootcamp’leri var. Yaklaşık bir yıl önce kurduğum markama destek olan ASPIRE’ın genç girişimcileri cesaretlendirdiği ve yeni beceriler, fikirler ve bakış açıları kazandırdığı için tüm etkinliklerine katılmaktan büyük mutluluk duyuyor, Postgraduate Student Ambassador olarak Kent Business School ile birlikte çalışmaktan gurur duyuyorum.

Kişisel deneyimimin sizi cesaretlendirmesini umuyor, hayallerime giden yolda ilk adımı atmış olmanın heyecanını yaşayarak geleceği iple çekiyorum.

Simge Nas Demirel,

University of Kent International Business and Management