YLSY Başvuru Süreçleri

YLSY Başvuru Süreçleri

Resmi Bursiyer Gözünden YLSY Başvuru Süreçleri

 

Merhabalar, ben Müge. YLSY bursiyeri olarak Eylül ayında İngiltere’de yüksek lisans yapacağım. ODTÜ Kimya Bölümü mezunuyum, YLSY başvuru süreçlerimde hali hazırda 4 senedir özel şirkette çalışmaktaydım. Ancak kendimi alanımda daha çok geliştirebilmek istediğim için bunun yolunun da yüksek lisanstan geçtiğine inanarak, YLSY bursuna başvurdum. 

YLSY Bursu Nedir?

YLSY bursu Milli Eğitim Bakanlığı tarafından veriliyor ve yurtdışında yüksek lisans/doktora yaptıktan sonra, önceden belirlenen üniversite ya da kurum kadrolarında zorunlu çalışma süresi oluyor. Burs kapsamı gereğince, yurtiçinde dil kursuna gidilen sürenin 1 katı, yurtdışında eğitim alınan sürenin ise 2 katı kadar kazanılan kadrolarda zorunlu çalışma süresi oluyor. Eğitim, sınav, ulaşım gibi birçok ücret ödeniyor, ayrıca yurtdışındaki yaşam giderleriniz için aylık burs veriliyor. 

YLSY Başvuru Süreci ve Mülakat

YLSY başvuru tarihleri açıklandıktan sonra; başvuranların lisans not ortalaması ve ALES puanlarına göre mülakata çağrılıyorsunuz. Alınacak kişi sayısının 3 katı kadar kişi mülakatlara çağrılıyor. Mülakatta genelde başvurduğunuz alan ve kurum ile ilgili sorular soruluyor ancak bence mülakatta en önemli olan şey gerçekten bu bursu kazanmaya istekli olduğunuzu göstermeniz. Kazanıp sonra gitmekten vazgeçmeyeceğinizi, sadece şansınızı denemek için başvurmadığınızı ve yurtdışındaki eğitim sürecinde başarılı olup olmayacağınızı tartıyorlar.

Mülakat puanları açıklandıktan sonra; lisans not ortalaması, ALES puanı ve mülakat puanları belli bir yüzdeye göre hesaplanarak sıralama yapılıyor. Bu sıralamaya göre, mülakata girdiğiniz kadroda eğer birden fazla alanda kişi gönderilecekse, alanları öncelik sıralamanıza göre seçiyorsunuz ve puanınıza göre yerleştiriliyorsunuz. Eğitim görmeye gideceğiniz ülke veya ülkeler de bu alanların yanında belirtilmiş oluyor. Daha sonra resmi bursiyerlik için teslim edilmesi gereken belgeler oluyor.  

YLSY Resmi Bursiyerlik Sonrası Süreçler

Kefil belgeleri, sağlık raporu, diploma, transkript vb. belgeleri teslim ettikten sonra resmi bursiyer oluyorsunuz. Resmi bursiyerlik kesinleştikten sonra ise, yurt içi dil kursları başlıyor. Seviyenize göre bu kurslara katılabiliyorsunuz. Ben bu kurslara katılmayı tercih etmedim. IELTS sınavına hazırlanmaya ve bir yandan da Birleşik Krallık’taki üniversiteleri araştırmaya başladım.

Ülke olarak Birleşik Krallık’ı özellikle istiyordum çünkü çok iyi ve köklü üniversiteleri var. Bununla birlikte, konuşulan dilin İngilizce ve master programlarının 1 sene olması da çok büyük avantaj. Bu süre zarfında da Myeducoach ile yollarımız kesişti. Üniversite seçimleri ve başvurular konusunda yardımcı oldular. Kazandığım alanla birebir ilgili olduğu için analitik kimya programlarını istiyordum. Bu yüzden birden fazla üniversiteye başvurumu gerçekleştirdim. Üniversitelerden cevaplar geldi ve bu esnada IELTS’den de gerekli puanı aldım. Araştırma olanakları, eğitim kalitesi, dünya sıralaması gibi özellikleri dikkate alarak, İngiltere’nin Coventry şehrinde bulunan Warwick Üniversitesi’ni seçtim. Farklı bir ülkede yaşama ve eğitim görme şansı kazandığım için heyecanlıyım. Bursla ilgilenen herkese bol şans ve başarılar dilerim!

 

ylsy başvuru süreçleri

 

Müge Çetmeli

University of Warwick – Analytical Science and Instrumentation

2021 YLSY Resmi Bursiyeri